Putnici iz BiH i Srbije za ulazak u EU morat će platiti 7 eura. ETIAS odobrenje će važit tri godine

Hrvatski državljani koji žive u BiH ili Srbiji neće morati plaćati ovu potvrdu. Plaćanje potvrde vrijedi i za državljane drugih zemalja poput Kosova i Crne Gore…

Iduće godine u funkciju bi trebao biti pušten sustav Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS), a s kojim dolaze nova pravila za ulazak u Europsku uniju pa tako i za dolazak u Hrvatsku.

Stanovnici Bosne i Hercegovine prije putovanja u EU, na više načina morat će popuniti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od sedam eura (oko 50 kuna).

“Putnici će prije puta moći podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenjem i ETIAS web stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura, a dobijeno ETIAS odobrenje važit će (3) tri godine”

Putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta te za njega ne bi trebala biti potrebna nikakva dokumentacija osim putne isprave (pasoša).

Ako predmetna osoba nije u mogućnosti podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu. Za elektroničke načine plaćanja uzet će se u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja, stoji na službenoj stranici EU u BiH.

Odobrenje za putovanje, bez kojeg se neće moći prijeći granica, u najvećem broju slučajeva bit će izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a u rijetkim slučajevima, kada su potrebne dodatne provjere, izdavanje dozvole može potrajati do 30 dana, objasnili su iz Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH te su za portal akta.ba potvrdili da će sustav ETIAS postati operativan 2023. godine.

Podnositelj zahtjeva ima pravo na podnošenje žalbe ako mu se odbije izdati odobrenje putovanja. Žalbe se mogu podnijeti u državi članici u kojoj je donesena odluka o zahtjevu i u skladu s nacionalnim zakonodavstvom te države članice. Podnositelj zahtjeva obavijestit će se o tome koje je nacionalno nadležno tijelo bilo odgovorno za obradu i donošenje odluke o njegovu odobrenju putovanja te će mu se dostaviti informacije o postupku u slučaju žalbe.

ETIAS će pomoći u utvrđivanju mogućih sigurnosnih i migracijskih rizika prije nego što putnici bez vize stignu na granice te će pridonijeti boljem praćenju prelazaka granica EU, zaključeno je na spomenutoj stranici.

No, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu. Plaćanje potvrde vrijedi i za državljane drugih zemalja poput Srbije, Kosova, Crne Gore…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)