OVO JE VIC O TITU ZBOG KOJEG JE BEOGRAĐANKA (22) ROBIJALA NA GOLOM OTOKU! Ljubičica bela joj umalo došla glave

Rođendan Josipa Broza Tita na današnji dan, 25. maj slavio se kao Dan mladosti širom Jugoslavije, a ovaj praznik i dalje se skromno obeležava u bivšim jugoslovenskim republikama.

Nekadašnji predsednik Jugoslavije u to vreme slavio se kao božanstvo, pevale su mu se pesme, a jedna od najpoznatijih “Druže Tito ljubičice bela”, koštala je mladu novinarku Jevrejku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila sa samo 22 godine.

Ženi je rođena 1927. godine. Za vreme odvođenja Jevreja u logoru Sajmište četrnaestogodišnja gimnazijalka je pod lažnim imenom pobegla u Niš. Uhapšena je 1943. i odvedena u berlinski Gestapo odakle je oslobođena tek 1945.

Vrativši se u Beograd, Ženi upisuje Pravni fakultet i 1947. se kao novinarka zapošljava u Politici. Tada su tek krenule njene muke.

Kao Jevrejka za vreme Drugog svetskog rata Ženi je preživela strahote nacističkih logora, ali je kasnije govorila da je ono najgore i najstrašnije doživela tek na Golom otoku na koji je pristigla brodom “Punat” sa susednog Svetog Grgura.

Tome je prethodilo mučenje, a sve zbog neukusne šale na račun druga Tita koju je preporičala.

– Jugoslavija je osvojila prvo mesto na svetskom sajmu cveća, a znate li zašto? Jer je uzgojila belu ljubičicu od sto kila – rekla je Ženi u društvu svojih kolega na poslu aludirajući na pesmu “Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela”.

Zbog ovoga je 1949. godine uhapšena i deportovana prvo u Ramski rit, zatim u Zabelu kod Požarevca, a zatim je usledio zatvor na ostrvu Sveti Grgur i na kraju Goli otok.

Kako je tačno završila u zatvoru opisala je Politika 2013. godine u jednom od retkih tekstova o Ženi.

– Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgojila ljubičicu belu od 100 kila, aludirajući na pesmu “druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela”. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gde je bila od aprila 1949. do oktobra 1951., od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara – stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u julu 2013. godine.

Saznavši da su i žene bile na Golom otoku, o čemu se tada nije govorilo, Danilo Kiš, koji je u “Grobnici za Borisa Davidoviča” pisao o komunističkim gulazima u SSSR-u, nagovorio je Ženi Lebl da piše o tome.

Tako nastaje “Ljubičica bela”, objavljena 1990. a knjiga u Izraelu postaje bestseler.

Sa Ženi Lebl i Evom Nahir, Kiš radi i film “Goli život” u režiji Aleksandra Mandića.

Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka.

– Samo žedni znaju da cene vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano iščupati stenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice, i gde da ga rasporite. Čupale smo temelje stena koje su tamo bile vekovima, menjale smo prirodu – pisala je Ženi.

– Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekli deca, majke i muževi, jer su postale narodni neprijatelji. Nuđena im je sloboda pod uslovom da postanu doušnici i da ćute o tome šta su doživele, inače će im stradati porodice – pisala je ona.

Ženi je na Golom otoku bila sve do 1951

Nakon pomilovanja zbog “vica dugog dve i po godine” nigde nije mogla da se zaposli. Tražila je novo državljanstvo i uskoro zauvek otišla u novoformiranu državu Izrael.

Preminula je u Izraelu 2009. u svom stanu, kao dostojanstvena starica i, uprkos svemu, u dubokoj starosti. Bilo joj je 82 godine.

(Kurir.rs/Telegraf)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)