Vučić tvrdi da jedan političar želi rat u regiji i “mašta da bude novi Zelenski”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema sumnju da kosovski premijer Aljbin Kurti želi da izazove rat po svaku cijenu i da se plaši da se “prešao Rubikon”, te da će biti teško vratiti se u normalnost.

“Nalazimo se na raskrsnici hoćemo li i dalje imati mir ili ne”, rekao je Vučić za RTS.

Za Kurtija je rekao da „mašta da bude Zelenski“ jer „nema ratnu biografiju, a želio bi da je ima“.

Ranije danas, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova locirali su i uhapsili tri pripadnika Kosovske policije R.Z, B.S. i M.Š. Zvaničnici u Beogradu kažu da su kosovski policajci “uhapšeni duboko u teritoriji centralne Srbije”, dok zvanična Priština tvrdi da su oni „kidnapovani“ na teritoriji Kosova.

Nakon incidenta, Vlada Kosova odlučila je zabraniti uvoz robe iz Srbije, prema pisanju kosovskih medija.

Vučić je negirao navode zvanične Prištine da je u hapšenju učestvovala Vojska Srbije, i da to zna i KFOR.

Rekao je da je vojska stacionirana na 5,1 kilometar vazdušnom linijom od mjesta hapšenja, „suštinski udaljena 20 kilometara“, i da je KFOR-u to lako da provjeri.

„Garantujem da nijedan vojnik VS-a i nijedan policajac… nije ušao preko administrativne linije ili, kako bi ovi drugi rekli, granice. Mi njih hapsimo 1,8 kilometara daleko od administrativne linije, na potezu Orahovo-Gnjilica“, rekao je on.

Kazao je da uhapšeni pripadnici KP-a nisu rekli šta su radili tamo.

„Sve što su rekli je – nisu znali da su prešli liniju. Neki su rekli ‘ja ne umijem da koristim GPS, i tako dalje“, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije prethodno se sastao sa predstavnicima zemalja Kvinte i nakon sastanka nije htio da objavi detalje razgovora, a sada kaže da su ga na sastanku molili da nastavi deeskalaciju.

Potom se Vučić sastao i sa komandantom KFOR-a, za kog je rekao da se osjeća povrijeđenim zbog „mnogostrukih povreda njegovih vojnika u Zvečanu“, ali da je on čuo argumente zvaničnog Beograda.

Govoreći o zabrani uvoza robe, rekao je da se to kosi sa međunarodnim propisima i pravilima CEFTA-e, a da se time pokazuje namjera Prištine da „glađu iznuruje narod na sjeveru“, da oni ostanu bez lijekova i osnovnih životnih namirnica.

„To pokazuje njihovu namjeru da zauvijek protjeraju srpsko stanovništvo sa sjevera“, rekao je Vučić.

Istakao je da građani na sjeveru ne treba da brinu i da „nećemo dozvoliti da oni budu gladni“.

Govoreći o hapšenju Srbina M.M, koji je optužen za terorizam i druga krivična djela, Vučić je rekao da je taj čovjek „jedan od simbola otpora Kurtijevom užasu“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)