Saznajte ko se može prijaviti za pomoć: Objavljeno ko ima pravo na dio novca koji nam je poslala EU

Kabinet Fedralnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića tokom današnje sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine saopćio je da je Vlada danas usvojila nekoliko tačaka koje je delegiralo ovo ministarstvo.

Osim formalnih materijala koji se odnose na davanje saglasnosti javnim ustanovama na različite zahtjeve vezane za redovno poslovanje, Vlada je danas usvojila i Program utroška sredstava za podjelu paketa podrške energetski siromašnim domaćinstvima koji je pomoć Europske Uniji stanovništvu Bosne i Hercegovine.

 

“Važno za napomenuti da je Programom utroška sredstava za podjelu pomoći EU siromašnim domaćinstvima jednokratna podrška porodicama u socijalnoj potrebi, ne pojedincima korisnicima socijalnih davanja, što ih ne isključuje, ali i ne čini automatski korisnicima ove pomoći. Program utroška podrazumijeva pomoć za 110.000 domaćinstava razvrstana u četiri kategorije i to porodice u kojima ni jedan član ne radi; korisnike penzija do iznosa zagarantovane penzije, porodice s djecom korisnicima dječijeg dodatka i jednoroditeljske porodice bez stalnih ili prihoda manjih od minimalne plaće”, izjavio je ministar Delić.

Poslije operacije završio u Guinnessovoj knjizi: Godinama trpio bolove, pa postao svjetski rekorder
TRENDING
Poslije operacije završio u Guinnessovoj knjizi: Godinama trpio bolove, pa postao svjetski rekorder
Naglasio je i da prijava na javni poziv za ovu jednokratnu pomoć ne utječe na primanje redovnih socijalnih naknada: invalidnine, dječijeg doplatka, odnosno korisnici ovih naknada ne gube pravo na njih ukoliko se prijave na javni poziv za ovu jednokratnu pomoć. Projekat podjele ove pomoći provodit će se u saradnji sa općinama i centrima za socijalni rad, stoji u saopćenju.

Ranije je saopšteno da svako domaćinstvo može dobiti maksimalno 600 KM pomoći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)