Srpski dječak 1994. god. iz Poljina (Sarajevo) zalutao u rov ARBiH. Evo šta je nakon toga bilo…

Jednu zanimljivu ratnu anegdotu iz 1994. godine ispričao je Hamza Bakšić a koja je objavljena na fb stranici “Grad na Miljacki”.

Naime, dječak srpske nacionalnosti je igrom slučaja zalutao i našao se u rovu ARBiH, dok je njegov otac bio u “susjednom” rovu kao pripadnik VRS.

6. januar 1994.

”Nedavno je jedan djecak, Srbin sa Poljina ponio rucak na liniju. Zalutao je i nasao se u nasem rovu. Naidje na naseg vojnika i ovaj hoce da pomogne djetetu, pita ga kome nosi rucak.- Ocu.- Kako ti se zove otac? Djecak rece, nasi se skupise i odlucise da slucaj ne prijavljuju komandi. Iz rova, dovikivanjem, dozvase djecakova oca. Kad su mu rekli da je dijete u rovu s ove strane, otac poce da se nudi – pustite dijete, uzmite mene, eto me.Nasi kazu da ne trguju djecom, puste momcica i on predje niciju zemlju. Nakon kojih pola sata, zove onaj odozgo. – Ne pucajte, saljem vam sina. Opet preko nicije zemlje prelazi djecak. Nosi bocu rakije, ulazi u rov, otvara je i sam otpija prvi gutljaj. – Rekao mi je caca da ja pred vama moram popiti prvi gutljaj. Rakiju su popili sa djecakom, cutke, ko zna sta je ko mislio.”

 

Hamza Baksic

Kliknite OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)