Putin prvi put javno priznao da su Wagnerovci nanijeli ozbiljne gubitke ruskoj vojsci

 

 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je počast pilotima koji su poginuli u borbi protiv pobune tokom vikenda, potvrđujući po prvi put da su ruski piloti poginuli u borbi dok je grupa plaćenika Wagner marširala na Moskvu.

Putinovo televizijsko obraćanje sinoć bio je njegov prvi javni komentar od subotnje oružane pobune koju je predvodio vođa plaćenika Jevgenij Prigožin i potvrdio je izvještaje na društvenim mrežama da su Wagnerove snage u borbama srušile ruske avione.“Hrabrost i samopožrtvovnost palih heroja-pilota spasili su Rusiju od tragičnih razornih posljedica”, rekao je Putin, dodavši da je pobuna prijetila samom postojanju Rusije i da će oni koji stoje iza nje biti kažnjeni.

Nema službenih informacija o tome koliko je pilota poginulo ili koliko je aviona oboreno.

Neki ruski Telegram kanali koji prate ruske vojne aktivnosti, uključujući blog Rybar s više od milion pretplatnika, izvijestili su u subotu da je 13 ruskih pilota ubijeno tokom cjelodnevne pobune.

Među oborenim letjelicama bila su tri helikoptera za elektroničko ratovanje Mi-8 MTPR i avion Il-18 s posadom, izvijestio je Rybar.

Putin je rekao da su “preduzeti koraci prema mojim direktnim uputama kako bi se izbjeglo ozbiljno krvoproliće” tokom pobune, koja je naglo završila povlačenjem Wagnerovih snaga i Prigožinovim pristankom na odlazak u egzil u susjednu Bjelorusiju.

“Trebalo je vremena, između ostalog, da se onima koji su pogriješili da prilika da dođu k sebi, da shvate da je njihovo djelovanje društvo čvrsto odbacilo, a avantura u kojoj su se našli tragična i destruktivna. posljedice za Rusiju i za našu državu”, rekao je Putin.

Čelnik Wagnera Prigožin također je govorio u 11-minutnoj audio poruci objavljenoj na Telegram kanalu njegove službe za štampu i dao nekoliko naznaka o tome gdje se nalazi ili dogovoru prema kojem je zaustavio kretanje prema Moskvi.

Rekao je da su njegovi ljudi bili prisiljeni oboriti helikoptere koji su ih napali dok su se vozili gotovo 800 km (500 milja) od juga prema glavnom gradu, prije nego što su naglo prekinuli ustanak.

Brojni zapadni čelnici vidjeli su nemire kao razotkrivanje Putinove ranjivosti nakon njegove odluke da napadne Ukrajinu prije 16 mjeseci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)