Hadžifejzović prekida odmor, najavljeno vanredno izdanje Centralnog dnevnika

Narodna skupština RS je na prijedlog Milorada Dodika usvojila zakon kojim suspenduje odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta RS

Hadžifejzović: Vanredna situacija. Screenshot

Senad Hadžifejzović i Centralni dnevnik se vraćaju zbog vanredne situacije u Bosni i Hercegovini.

 

 

Ekipa Centralnog dnevnika je trenutno na ljetnoj pauzi, ali s obzirom na to da predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik provodi antidržavni udar, Hadžifejzović je odlučio prekinuti odmor.

– Zbog novonastale situacije, u petak, 30.6., i subotu, 1.7., pratite vanredno izdanje Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem, s početkom u 18:45 – saopćeno je s Face televizije.

 

Podsjetimo, Narodna skupština RS je na prijedlog Milorada Dodika usvojila zakon kojim suspenduje odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta RS.

Stručnjaci to poistovjećuju s državnim udarom, što je za “Avaz” rekao ekspert za ustavno pravo Nedim Ademović.

RS je na svojoj teritoriji stavila van snage odredbe superiornog Ustava BiH u dijelu koji se tiče pravne snage odluka Ustavnog suda BiH, stavila je van snage pravila Ustavnog suda BiH koja imaju ustavni rang, određene odredbe Krivičnog zakona BiH, i ne želi da ispuni svoju pozitivnu ustavnu obavezu imenovanja sudija u Ustavni sud BiH. Prema definiciji, to vam je neustavno otkazivanje primjene državne vlasti na jednoj teritoriji. To je udar – rekao je Ademović za “Avaz”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)