Vraćate se iz trećih zemalja kroz Hrvatsku? Provjerite što sve smijete prevesti preko granice

Brojni radnici iz zemalja EU otišli su na uskršnje blagdane u svoje zemlje. Oni iz Srbije, BiH, Crne Gore i Kosova moraju biti upoznati što točno sve smiju unijeti u šengenski prostor. U protivnom mogu biti kažnjeni

Hrvatska prvi put dočekuje uskršnje blagdane nakon što je ušla u Schengen. Na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom više nema čekanja, ali su na granicama s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom ostala stara pravila.

Tako brojni, koji odlaze u te zemlje, pri povratku u šengenski prostor moraju biti upoznati što smiju prenijeti preko granice.

Recimo, ako se netko vraća iz BiH, Srbije ili Crne Gore natrag u Hrvatsku, preko granice ne smije prenijeti meso, mlijeko i mliječne proizvode.

Meso ne, jaja da
Ako prevozite meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili na granici, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak kazneno gonjeni.

Međutim, preko granice se smiju prenijeti drugi proizvodi životinjskog podrijetla poput meda, jaja, proizvoda od jaja, meso puževa i žablji kraci. Do dva kilograma po osobi.

Preko granice je dozvoljeno prevoziti i proizvode ribarstva poput sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, određene ljuskare ili mekušce poput rakova, kozica, neživih dagnji i kamenica. Dozvoljeno je unijeti i svježu ribu, ali pod uvjetom da joj je izvađena utroba. Proizvoda ribarstva u šengenski prostor dozvoljeno je uvesti 20 kilograma po osobi.
AD

Carinska uprava dozvoljava uvoz i dva kilograma po osobi mlijeka u prahu za dojenčad, posebnu hranu koja se koristi iz medicinskih razloga, hranu za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga. Hrana za ljubimce ne smije zahtijevati držanje u hladnjaku, na pakiranju mora biti jasna oznaka proizvođača te pakiranje ne smije biti otvoreno, osim ako se proizvod trenutačno ne koristi.

Kolači – bez ograničenja
Iako će neke razočarati što iz trećih zemalja u šengenski prostor ne mogu prenijeti šunku ili domaći sir, možda će ih oraspoložiti to što se bez ograničenja preko granice mogu prevesti kolači i ostale slastice.

Bez ograničenja se mogu prevoziti kruh, keksi, vafli, oblatne, dvopek, tostirani kruh. Jedini uvjet je da se radi o količinama za osobnu uporabu.

Također se bez ikakvih ograničenja mogu prevesti i čokolada te slastice.

Pivo, vino, duhan…
Na cestovnim ili željezničkim prijelazima u šengenski prostor je dozvoljeno unijeti do četiri litre vina, 16 litara piva, dvije litre alkoholnog pića s udjelom alkohola do 22% ili jednu litru alkoholnog pića s udjelom alkohola većim od 22%.

Također, smije se unijeti i do 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana za pušenje odnosno 50 grama grijanog duhanskog proizvoda.

Dozvoljeno je nositi drugu vrijednu robu, ali u vrijednosti do 300 eura po putniku ili 430 eura po putniku koji putuje zrakom ili morem.

Podsjetimo da ova pravila vrijede za putnike koji iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo…) ulaze u Hrvatsku.

Sva ostala ograničenja i oslobođenja možete provjeriti na stranicama Carinske uprave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)