Pazite što nosite preko granice: Rigorozne kazne za one koji imaju previše mesa, cigareta…

Brojni pušači iz pograničnoga područja, ali i iz udaljenijih mjesta, upravo su zbog nižih cijena cigareta i duhanskih proizvoda često dolazili u prekograničnu kupnju u BiH

Protekloga vikenda na Graničnom prijelazu Izačić, na granici Hrvatske i BiH, putnica je kažnjena jer je u automobilu vozila 15 kuhinjskih krpa.

U vozilu je bilo pet pakiranja kuhinjskih krpa, a u svakom su bile po tri krpe. Iako nije poznata vrijednost krpa, prema carinskom pravilniku, količina je vjerojatno veća od dopuštene za osobne potrebe pa je platila kaznu od 300 eura, a krpe su joj oduzete.

Krajem prošlog mjeseca na GP Maljeva zaustavljen je vozač Audija prilikom prelaska iz BiH u Hrvatsku te kažnjen s 540 eura zbog 6 kutija cigareta Marlboro Touch Blue.

– Benjamin Dervišević kriv je što dana 27. siječnja 2023. godine na RGP Maljevac u 15.15 prilikom ulaska u carinsko područje Unije, kao vozač u osobnom automobilu marke Audi A4, slovenskih registracijskih oznaka, nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod ograničenjem pri uvozu, i to 120 komada cigareta Marlboro Touch, a koja se nalazila u naslonu za ruku, osobnoj torbici i džepu hlača – kazali su iz Carinske uprave Republike Hrvatske.

Koliko se cigareta smije prenijeti preko granice?
Novim pravilnikom koji je stupio na snagu 1. siječnja 2021. godine određeno je kako putnici iz trećih država, u koje se ubraja i BiH, mogu prenijeti samo dvije kutije.
AD

Pri unosu robe u carinsko područje EU-a u osobnoj prtljazi putnika oslobađanje od uvoznih davanja odnosi se na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarillosa (pri čemu se cigarillom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 g duhana za pušenje, 50 g grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 g novih duhanskih proizvoda, prenosi Večernji list.

Novim pravilnikom RH je primijenila donju graničnu vrijednost dopuštene količine duhanskih proizvoda koja se primjenjuje u zemljama EU-a. Kad su u pitanju alkoholna pića, dopušteno je unijeti 16 litara piva, 4 litre vina te 2 litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22 posto alkohola, odnosno jednu litru jačih alkoholnih pića.

Međutim, za one koji žive u pograničnoj zoni RH i susjednih trećih država ili radnike u istim područjima vrijede još stroža pravila. Naime, njima je dopušteno prenijeti samo 25 cigareta.

Nije dopušteno unijeti meso i mlijeko
Novim pravilnikom određeno je da se oslobađanje od PDV-a i trošarine odnosi na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne prelazi iznos od 2200 kuna po putniku. Za putnike mlađe od 15 godina vrijednosni limit je 1100 kuna.

Brojni pušači iz pograničnoga područja, ali i iz udaljenijih mjesta, upravo su zbog nižih cijena cigareta i duhanskih proizvoda često dolazili u prekograničnu kupnju u BiH. Zbog navedenih ograničenja i strogih graničnih kontrola rizik je prevelik, a kazne preoštre da bi se preko granice nosilo više od dopuštene količine cigareta.

Nije dopušteno unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka. Dopušteno je po osobi unijeti 20 kilograma svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji.

Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog podrijetla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova, tu je dopušteno unijeti do 2 kg po osobi. Svježeg voća i povrća, osim krumpira, smijete unijeti do 5 kg.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)