Novinar iz Beograda otišao da uradi reportažu u bošnjačkom selu. Evo šta mu je tamo jedan mještanin kazao, kad je rekao da je iz Beograda.

Čuveni novinar Dragoljub Draža Petrović, iz Beograda, odlučio je da sa svojom novninarskom ekipom, posjeti selo Jusići, kod Zvornika. Inače, Jusići su mjesto gdje se veliki broj Bošnjaka vratio nakon rata, pa je htio da ispita situaciju.

Piše: Dragoljub Draža Petrović

Kao reporter Naše Borbe, dobrovoljno sam se javio da odem u selo Jusići kod Zvornika, gde su upali Bošnjaci povratnici, namerni da zauzmu svoja ognjišta. Postavili su straže i u svoje razrušeno selo nisu puštali nikoga sa strane.

Sa kolegom kamermanom, autobusom sam stigao do Zvornika, onda smo kilometrima peške, uzbrdo, išli kroz srpska sela, gde su nam meštani govorili da smo malo ćaknuti, jer ćemo “tamo gore stradati”.

Jedan meštanin, vlasnik lokalne prodavnice, ipak se ljubazno ponudio da nas kolima odveze donekle

– Tamo ni IFOR ne zalazi, rekao nam je kada nas je ostavio na prašnjavom putu, u nekom šipražju.

Još malo peške, a iz žbunja pojavili su se neki ljudi. Ispostavilo se, čuvari sela Jusići. Kolega je počeo da vadi razne inostrane press legitimacije, a onda je usledilo pitanje:

– Odakle ste?

– Iz Beograda! Novinari, odgovorili smo podignutim tonom, priznajem, uz dozu opravdane treme, jer smo danima pre čitali razne priče o povratnicima u Jusiće, nekakvim zločestim “mudžahedinima”, kojima je bila preplavljena beogradska štampa.

Prišao nam je onda plavokosi momak, čiji nas je smešak u početku zbunio.

– Iz Beograda ste, rekao je, a nama je tek to bilo loš predznak.

Onda je još više raširio osmeh.

– E, svaka vam čast! Došli ste čak iz Beograda da napravite priču o nama. Hajde kod mene u kuću.

Odveo nas je u neku kuću, na čijim spoljnim zidovima su se videli tragovi pucanja. I prvo što nas je pitao:

– E, je l’ znate Muju, radio je prije rata kao kelner u Hotelu “Balkan” na Terazijama?

Naravno da nismo znali Muju, ko bi pohvatao imena svih beogradskih kelnera, ali mi je ta “postdejtonska” rečenica po ko zna koji put postavila pitanje:

– A što smo mi uopšte ratovali?

AlJazeera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)