Dodik ima novu ideju: Nudi Srbiji da se RS bori za Kosovo, ali da onda očekuje ujedinjenje

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik danas je na Kozari izjavio da je RS spremna sa Srbijom boriti se za teritorijalni integritet Srbije na Kosovu, ali da očekuje i podršku zauzvrat.

“Treba zajednički da se borimo i da osiguramo teritorijalni integritet Srbije. I spremni smo da zbog tog jačanja teritorijalnog integriteta Srbije, da svoj teritorijalni integritet žrtvujemo i zadržimo u okviru BiH dotle dok nam se garantuju dejtonska prava. A kada to ne bude više, onda bi morali da vodimo politiku ujedinjena”, rekao je.

Dodik je kazao kako je uvjeren da će RS jednog dana biti nezavisna država.

“To nikada nije zavisilo od stranaca, nego od nas samih, samo su nas umrtvili govoreći propast ćete… A mi smo sve jači i organizovaniji”, dodao je.

Dodik je ovo izjavio tokom obilježavanje 81. godina od Bitke na Kozari na Mrakovici. U 13 sati se očekuje njegovo obraćanje medijima povodom jučerašnjih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Na Kozari se oko 3.000 partizanskih boraca, koji su se našli u okruženju sa desecima hiljada civila, borilo protiv 11.000 Nijemaca, 20.000 ustaša i 2.000 četnika.

Zarobljeni civili su odmah likvidirani ili deportovani u ustaške koncentracione logore Stara Gradiška i Јasenovac, a najveći broj njih je završio na stratišu Donja Gradina. Manji broj zarobljenih civila je završio u njemačkim logorima na prisilnom radu, dok su zarobljeni partizani ubijeni na licu mjesta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)