Politički opkoljen, finansijski strovaljen: Dodik je satjeran u ćošak, nepredvidiv je i opasan

Da je Milorad Dodik satjeran u kut i da mu je radikalno sužen prostor za manevar i izvlačenje iz ćorsokaka u koji je sam krenuo, jasno je vidljivo.

Zbog toga se osjeti napetost uoči njegovog najavljenog obraćanja danas na Kozari.

Dodik: Jučer odšutio odluke Schmidta
Neobično i za njega nimalo svojstveno, Dodik je jučer odlučio odšutjeti na odluke i najave visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Obraćanje povodom odluka Ureda visokog predstavnika (OHR) zakazao tek za danas kada će držati govor na Kozari pred okupljenim masama.

Teško je predvidjeti šta će reći ili najaviti kao svoj sljedeći potez. No, teško da će predsjednik RS i šef SNSD-a sad moći nonšalantno povlačiti poteze protiv Ustava Bosne i Hercegovine i samog Schmidta.

Naime, izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je Schmidt jučer nametnuo, oboje je krivično djelo za koje prijeti kazna do 5 godina zatvora. Tužioci sad ne mogu reći da nemaju osnova za djelovanje jer bi i sami ušli u djelo nečinjenja.

A sve to govori da je Dodik pod ogromnim pritiskom i da je trenutak veoma opasan, kao i on sam.

Zanimljivo je da je o tome sinoć govorio i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i to na drugačiji način nego do sada. Konaković je do sada stvari često smirivao i gledao na njih racionalno i hladno.

No, sinoć je po prvi put upozorio na opasnost koja može uslijediti.

“Nije nemoguće da on (Dodik) sad krene na državu, pa da se nađe neki tužilac koji će to raditi, da krene SIPA da nekoga hapsi, a znamo da je MUP RS pod njegovom kontrolom. Ne znamo šta se može desiti, ali to nije nemoguć scenario”, rekao je Konaković.

Opasniji od sankcija
“Satjeran je sa svih strana, opcije mu se smanjuju. Sad je jako opasan”, naveo je dalje lider NiP-a.

A, Dodik nije samo politički satjeran u ćošak od strane zapadnih sila – pritisak mu dolazi iznutra, od najopasnije grupacije – radnika u RS.

Iako je riješio ogroman dug prema Bečkoj berzi i tako izbjegao bankrot, svima je jasno da problemi tek kreću jer je dug riješio novim zaduženjem. Još nepovoljnijim.

I to već osjećaju radnici u RS. Osim što su plaće kasnile, problem je i uplata doprinosa koje nije izvršeno.

Zbog toga se već čuju ozbiljne najave radničkog bunta, od kojeg Dodik strahuje više od zapadnih sankcija.

Sve to zajedno čini dramu koju trenutno lider iz Laktaša proživljava i zbog toga se čini logičnim izbor da danas običnom puku na Kozari, uz uobičajenu srpsku mitomaniju, ispriča novu bajku o srpskoj snazi i nepobjedivosti i zapjeva kako im niko ništa ne može.

U homogenizaciji odnosno skrivanju iza naroda Dodik je do sada pronalazio snagu, no pitanje je do kada je to moguće. Gladni ljudi su nestrpljivi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)