DODIK OPTUŽEN DA IZAZIVA SUKOBE U BiH, a on odgovorio: “ONI KOJIMA JE GLAVA OSTALA U 90-TIM…”

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da sva reagovanja koja su uslijedila nakon potpisivanja Ukaza o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske kao da su pisana istom rukom ili bar na istom mjestu.

“Niko od uzbunjivača ne navodi koji član Ustava je prekršen, niti koja odredba Dejtonskog mirovnog sporazuma je povrijeđena. Sva reagovanja su puna praznih fraza i floskula da i ne zaslužuju temeljitu reakciju”, rekao je Dodik.

Entitetski predsjednik naveo je da “jedini koji je u posljednjih mjesec dana izašao iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava je Ustavni sud BiH, ali niko od lažnih državobranitelja nije reagovao”.

“Narodna skupština Republike Srpske morala je da odbrani interese RS-a i to je i učinila. Sve u skladu s Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zastrašivanje građana ugrožavanjem mira i pominjanje devedesetih samo je izgovor za nešto što pojedinci očekuju da će se desiti, a nikako realan presjek situacije u BiH”, dodao je.

Dodik je ocijenio da je država Bosna i Hercegovina u političkoj, a nikako u bezbjednosnoj krizi o čemu “svjedoče mirne ulice gradova širom BiH”.

“Sva pitanja koja su otvorena u BiH su samo i isključivo političke prirode i bit će riješena političkim putem. Oni kojima je glava ostala u devedesetim ne zaslužuju da se bave politkom 2023. godine bilo da su u FBiH ili u nekoj od ambasada”, poručio je Dodik.

Podsjećamo, predsjednik RS-a danas je potpisao ukaz o spornom zakonu koji je visoki predstavnik stavio van snage, ali i uprkos promjeni Krivičnog zakona koji za neizvršavanje odluka visokog predstavnika predviđa zatvorske kazne.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)