Da vas ne iznenade: Pet pitanja koja vam granični službenici mogu postaviti po dolasku u šengensku zonu

Pravilo je da se putnicima po dolasku u neku od šengenskih zemalja iz treće zemlje na pasoškim kontrolama postavlja nekoliko pitanja u vezi sa njihovim putovanjem. Ponekad uopće nema pitanja, a ponekad je jednostavno previše pitanja na koja putnici nisu uvijek spremni odgovoriti, piše SchengenVisaInfo, prenosi Granični prijelaz Maljevac.

Ova pitanja mogu biti postavljena samo nosiocima šengenskih viza, jer se ova pitanja mogu postaviti onima koji žive u EU s boravišnom dozvolom i koji se izvan granica vraćaju u područje bez granica, kao i putnicima iz preko 60 zemalja bez viza.

Nakon intervjua s nekoliko putnika, Schengen Visa Info je sastavio listu najčešćih pitanja policijskih službenika na vanjskim granicama EU.

Koja je svrha vašeg putovanja?

Obično, prvo pitanje koje će vam biti postavljeno po dolasku u bilo koju od zemalja šengenskog prostora, bilo kopnom, zrakom ili morem, je u vezi sa razlozima vašeg putovanja.

– Stigao sam na aerodrom Bremen u Njemačkoj 28. maja, a prvo pitanje koje mi je postavio službenik pasoške kontrole bilo je “Zašto si ovdje – kaže putnik.

Pitanje se može drugačije formulisati, ali mu je svrha uvijek ista. Granični službenici žele znati namjeru vaše posjete prije nego što nastave postavljati druga pitanja za koja bi mogli vjerovati da je potrebno postaviti kako bi bili sigurni da je svrha vaše posjete u skladu s razlogom zašto je viza izdata, a vi ne predočite bilo kakav rizik za zemlju koju posjećujete.

Gdje ćeš odsjesti?

Jedan od glavnih zahtjeva za šengensku vizu za putnike iz trećih zemalja pod viznim režimom je pokazivanje dokaza da su osigurali mjesto boravka u zemlji koju planiraju posjetiti za cijeli svoj boravak.

Ovaj zahtjev je postavljen kako bi se osiguralo da države članice neće imati situaciju „turista beskućnika“ ili „kampera“ u lokalnim i nacionalnim parkovima koji bi poremetili način života njihovih stanovnika.

Putnici koji stignu do vanjskih granica šengenskih zemalja mogli bi biti upitani gdje planiraju boraviti tokom svog boravka na njihovoj teritoriji. Od putnika se također može tražiti da pokažu dokaz o mjestu boravka .

– Policajac na granici u Mađarskoj me je pitao gdje ću odsjesti. Nije me pitao za dalje informacije nakon što sam mu rekao da ću boraviti u kući mog brata u Segedinu. Bilo je zanimljivo kao i ranije kada sam putovala u Holandiju i rekla sam im da ću odsjesti u hotelu, tražili su od mene da pokažem dokaz da sam rezervirala svoj boravak – rekla je druga putnica za SchengenVisaInfo.com o svojim nedavnim iskustvima.

Da li imate putno osiguranje?

Još jedno vrlo često pitanje je ono u vezi putnog osiguranja. Države članice žele osigurati da putnici koji posjećuju njihovu teritoriju budu propisno osigurani, a u slučaju bilo kakvih zdravstvenih problema, osiguranje će ih pokriti, a da posjetitelji ne moraju potrošiti stotine ili čak hiljade na liječenje.

Svi koji stignu na granice EU moraju imati potvrdu o putnom zdravstvenom osiguranju , u slučaju da ih policijski službenici pitaju o tome.

Imate li povratnu kartu?

Jedno od najčešćih pitanja koje se putnicima postavlja kada stignu u EU je da li imaju povratnu kartu za svoju matičnu zemlju ili kartu za odlazak u drugu treću zemlju nakon završetka putovanja u šengenskoj zoni.

– Graničar me je pitao da li imam povratnu kartu. Rekao sam joj da, a ona me je pitala da li ga imam. Kartu sam imao na mejlu, pošto je nisam odštampao, ali internet nije radio na mom telefonu. Pokazao sam joj snimak karte i bio sam spreman da idem – objašnjava putnik.

Dok se od nekih putnika možda neće tražiti dokaz na karti, od drugih može biti, pa je najbolje da se pripremite u slučaju da se tako nešto dogodi.

Kako ćete se izdržavati tokom boravka?

Vlasti EU žele da putnici budu u mogućnosti da se finansijski izdržavaju tokom svog boravka, pa se putnici često pitaju imaju li dovoljno novca za planirano putovanje. Gotovina i kreditne kartice su dobar način da se dokaže da osoba ima potrebna sredstva za život da pokrije svoje potrebe.

Mora se napomenuti da svaka država članica ima drugačiji minimalni dnevni iznos koji putnici moraju imati tokom putovanja . Na primjer, u Belgiji morate imati minimalno 95 € dnevno ako boravite u hotelu ili drugom sličnom smještaju, dok vam je u Portugalu potrebno najmanje 40 € za svaki dan.

Šta se događa ako putnik nema dokaze koji bi potkrijepili svoje odgovore?

Putnici koji nemaju dokaze koji potkrepljuju svoj odgovor mogu naići na poteškoće da uđu na teritoriju šengenske zemlje u koju putuju.

Ako ne prikažu dokaze, mogli bi biti odvedeni na daljnje ispitivanje, au nekim slučajevima bi im čak mogao i odbijen ulazak, pa bi ih vratili prvim letom, autobusom ili brodom, ovisno o prijevoznom sredstvu do kojeg su stigli. šengenskog prostora.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)