ČEDO SE OGLASIO NAKON ŠTO JE DANAS BIO U SREBRENICI: “Imam duboku ljudsku potrebu da kažem da …”

Lider srbijanskog LDP-a Čedomir Jovanović danas je nakon komemoracije i ukopa žrtava srebreničkog genocida iz Potočara poručio kako “prihvatanje istine o Srebrenici nije ni izdaja Srbije, ni vrijeđanje srpskih žrtava”, te da je to “najmanje što mogu da učinim”.

Jovanović je u utorak prisustvovao ukopu 30 žrtava srebreničkog genocida a nakon što se poklonio žrtvama, poručio je putem društvenih mreža:

“8.372 bošnjačke žrtve u Srebrenici svojom strašnom sudbinom danas za mir svih ljudi čine više nego većina nas živih. Srebrenica je naša sramota i grijeh, veća nego ikad, zato što je, poslije svih 28 godina, i dalje lažljivo gledamo samo jednim okom, jadno i bezuspješno pokušavajući da prevarimo Bošnjake, svoj narod i čitav svijet oko nas”, kazao je srbijanski političar.

Naglasio je kako osjeća duboku ljudsku potrebu da kaže “kako se ne smijemo sklanjati pred onima koji bi željeli opet da nas vrate mržnji i ratnom ludilu”, te kako to nije samo njegova obaveza kao političare nego kao čovjeka i roditelja koju ističe svakog 11. jula govoreći da je Srebrenica “simbol strašnog grijeha mog naroda i onih koji su ga tada vodili”.

“Prihvatanje istine o Srebrenici nije ni izdaja Srbije, ni vrijeđanje srpskih žrtava, već izraz najdublje ljubavi i poštovanja prema Bošnjacima i njihovim žrtvama ali i prema mojoj zemlji, mom narodu i njegovom stradanju, prema našoj djeci koja odrastaju u ovom haosu od društva lišenog osnovnih vrijednosti. To je najmanje što mogu da učinim, s obzirom na to da većina i dalje odbija da kaže istinu i svakog čovjeka i svakog boga zamoli za oprost, jer Srebrenica nije slučajna posljedica nesretnih ratnih događaja, već zločin genocida za koji je suđeno i presuđeno odgovornim pojedincima”, kazao je Jovanović i dodao:

“Srbija zato nije smjela, niti danas smije, da negira i relativizuje politiku koja se devedesetih godina dvadesetog vijeka širila iz Beograda u najmračnijoj i najsramnijoj deceniji u istoriji srpskog naroda”.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)