VANREDNO OBRAĆANJE MILORADA DODIKA: Evo šta je poručio

Predsjednik RS Milorad Dodik u sjedištu entitetske vlade u Istočnom Sarajevu, održao je konferenciju za medije.

Ovi ostali kao dolaze da nude trivijalna rješenja. Osjećam da u EU postoje procesi da se i ova kriza iskoristi da nam što prije daju paket za ulazak u EU. Dogovorili smo se da u ponedjeljak tri strane dostave svoje prijedloge o deeskalaciji. Naravno da BiH treba osigurati teritorijalni integritet, ali joj je suverenintet ugrožen, samo se čeka šta će uraditi stranci.” kazao je Dodik, prenosi N1.

Kazao je da je pristup je ponuđen, BiH kao dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“EU želi da ojača evropski put, mi želimo u EU, u vanrednim uslovima mogli bi dobiti kandidatski status. Predložili smo, imamo jasne zahtjeve iz 14 principa. Neko je izabrao tri važne stvari za njih. Savjet ministara je usvojio, neki iz Trojke neće glasati, nećemo ni mi dok se ne riješi pitanje Ustavnog Suda BiH. Kada se riješi pitanje stranih sudija Zakon usvojen u NSRS biće stavljen van snage, dok se to ne dogodi Zakon će važiti. Partneri u Hrvatskom i Bošnjačkom narodu čini mi se da bi nekad mnoga pitanja lakše rješili sa SDA nego sa njima. Nemam problem sa njihovim stavovima ali moramo napraviti priču o održivom napretku.” rekao je Dodik.

Kazao je i da rata neće biti te ponovo osporavao odluke visokog predstavnika i njegov legitimitet te ponovio ustaljene fraze o državnoj imovini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)