Priznavanje vozačke dozvole: Njemačka odlučila da od 01. augusta….

Njemačka je odlučila da od 01. augusta 2023 zvanično priznaje sve vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, sa svim položenim kategorijama za putnička i teretna vozila.

Prema informacijama koje dolaze, Vlada SR Njemačke je u četvrtak donijela takvu odluku.

Ova odluka će mnogim bh. građanima u Njemačkoj olakšati život. Naročito za vozače kamiona i drugih teretnih vozila.

Pročitajte još:

Sve više profesionalnih vozača odlazi u Njemačku, imaju li “njemačke gazde” više sluha? Evo šta morate znati ako planirate raditi u Njemačkoj kao vozač

Međutim, ovakva odluka će sigurno doprinijeti i većem broju odlazaka iz BiH jer će se na taj način olakšati proces viziranja. Pretpostavka je da bi se, prije svega, trebao povećati broj odlazaka kvalifikovanih i profesionalnih vozača koji su veoma traženi u Njemačkoj a samim tim otežati situacija u BiH zbog nedostataka vozača.

Podsjećamo, bh. građani sa A i B položenom kategorijom su sa bh. vozačkom dozvolom mogli voziti prvih 6 mjeseci boravka u Njemačkoj. Nakon toga su morali predati zahtjev za zamjenu dozvole. Sporazumom dvije države, za navedene kategorije nije bilo potrebno ponovno polaganje teorijskog i praktičnog ispita.

Međutim, taj sporazum se nije odnosio na vozače C kategorije i ostalih kategorija teretnih vozila. Tako da su oni morali polagati teorijski i praktični dio kako bi dobili dozvolu u Njemačkoj, a nakon nove odluke to više neće morati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)