Njemačko ministarstvo objavilo važne informacije o Hrvatskoj. Evo u što se upuštate kad putujete tamo

Sitni kriminal, kao što su džeparenje i imovinski kriminal, događa se uglavnom u turističkim zonama te noću u Zagrebu, na Glavnom kolodvoru, u obližnjem podzemnom trgovačkom centru i na autobusnom kolodvoru, upozoravaju iz njemačkog ministarstva.

Ljetna sezona u punom je jeku, a u Hrvatsku dolazi sve više stranaca, pa tako i Nijemaca. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova stoga je objavilo važne informacije o Hrvatskoj kako bi njemački turisti znali u što se upuštaju kad putuju na godišnji odmor u Hrvatsku. Na stranici www.auswaertiges-amt.de, objavljeni su korisni podaci o carini i zdravstvu u Hrvatskoj, o prirodi, klimi i sigurnosti u zemlji.

Tako, između ostalog, naznačuju da još uvijek postoji opasnost od mina u nekim dijelovima zemlje, ali i kako se u Hrvatskoj homoseksualnost poštuje zakonom, no kako nije prihvaćena u nekim dijelovima društva, pogotovo izvan većih gradova i turističkih područja, prenosi fenix-magazin.de. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova navodi i kako je ulični kriminal u Hrvatskoj vrlo nizak, a rijetki su nasilni zločini.

– Sitni kriminal, kao što su džeparenje i imovinski kriminal, događa se uglavnom u turističkim zonama, kao i u Zagrebu noću, na Glavnom kolodvoru i u obližnjem podzemnom trgovačkom centru na autobusnom kolodvoru. Krađe se najčešće događaju tijekom provala u automobile na plaži. Sigurno pohranite novac, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu i druge važne dokumente i napravite kopije za hitne slučajeve. Ako je moguće, plaćajte bezgotovinsko ili nosite samo gotovinu koja vam je potrebna za taj dan, navodi se u važnim informacijama ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

U prepunim mjestima kao što su zračne luke, kolodvori i trgovačke ulice u Zagrebu i obalnim gradovima budite posebno oprezni i pazite na svoje dragocjenosti. Ako je moguće, parkirajte na čuvanim parkiralištima ili kampovima i nemojte noćiti na benzinskim postajama i parkiralištima na autocestama. Ne ostavljajte dragocjenosti i dokumente u autu ili na plaži, savjetuje se na stranici njemačkog ministarstva. Nadalje, njemačko ministarstvo vanjskih poslova savjetuje svojim građanima da prilikom kupnje ili odlaska u restoran provjere cijene.

PREVIŠE STANOVA, MALO HOTELA
Nekretninski bum u turizmu: 1700 kuća na 1900 stanovnika. ‘To se trebalo dekretom zabraniti’
– Budite skeptični prema nepoznatim e-mailovima, telefonskim pozivima, dobitnim objavama, ponudama i zahtjevima za pomoć od navodnih poznanika. Nemojte iznositi nikakve podatke o sebi, već se uvjerite sami ako je potrebno ili kontaktirajte policiju, savjetuje ministarstvo, navodi se u informaciji za putovanje u Hrvatsku, prenosi fenix-magazin.de

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)