BEOGRADSKA PRESUDA ŠANSA ZA BIH: Šamar za RS iz Srbije, vrijeme je za obračun na Drini

Slovenci su bili uporni. Višegodišnji spor je okončan. Arbitražni sud u Beogradu presudio da RTE Ugljevik Slovencima duguje 131 miliona KM i da im mora prodavati trećinu struje. Pokazalo se da u Srbiji ne brinu previše za RS, dok s druge strane iz ovog entiteta godinama onemogučavaju BiH da se sa Srbijom obračuna za struju iz hidroelektrana na Drini.

Piše: ERNAD METAJ

Ministar energetike RS Petar Đokić nakon odluke iz Beograda priznaje poraz. Slovencima ovaj entitet mora platiti dug. Očekivano ministar sav teret prebacuje na RTE Ugljevik.

– Mi smo na tu temu već razgovarali sa predstavnicima ERS i RiTE „Ugljevik“. To će pasti na teret sredstava RiTE „Ugljevik“. Oni moraju naći način kako će tu obavezu da izvrše“, kaže Đokić.

Nakon što je arbitražni sud u Beogradu djelimično odbio zahtjev „Elektrogospodarstva Slovenije“ za naknadu štete od čak 1,48 milijardi KM od RiTE „Ugljevik“ po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu, Slovenci su pokrenuli novi spor u kojem su tražili naknadu od 240 miliona eura, ovaj put, samo za neisporučenu struju.

Za Đokića je to gotova stvar. Platiti se mora. Problem je što se nakon beogradske presude otvara put za arbitražu u Vašingtonu gdje Slovenci traže puno više na ime zajedničkih ulaganja u termoelektrani. U pitanju je skoro 1,5 milijardi KM. Tužena je i BiH.

S druge strane, 30 godina Srbija sama koristi struju iz hidroelektrana na Drini što bi trebala da dijeli sa BiH. Od tužbe Srbiju čuva RS. BiH pa i RS su na gubitku nekoliko milijardi KM. Gubimo i struju koja nam pripada.

BiH treba tužiti Srbiju. Trebala je davno. Građani, posebno iz RS moraju shvatiti da od dodvoravanja političara Srbiji samo oni imaju ličnu korist. Srbija preko leđa RS -a šalje poruku EU da poštuje međunarodna pravila, dok RS tjera da ih zbog nje krši.

Za režim Milorada Dodika još 131 milion minusa nisu ništa. Njegov i računi njemu bliskih osoba su puni. Veći problem je što će u ovom entitetu početi da fali i struje. Elektroprivreda sve to neće moći podnijeti, a još joj se tovari da poravna dugove ruskog tajkuna Serdarova.

Ovo je prilika da Dodikovi partneri iz FBiH postave svoje crvene linije. Obračun na Drini je jedna od njih. Ako je istina da je nakon gubitka vlasti HDZ-a, ljudima u Livnu došlo iz guzice u glavu, valjda će i Srbima iz RS. Uz podršku Parlamenta FBiH Livno je konačno dobilo pristojnu naknadu iz Hrvatske za potopljeno zemljište. Treba još, ali moralo se početi.

U RS je počelo. Samo obračun iz Srbije se fakturisati građanima ovog entiteta. Oni njima ipak služe samo da drže priču o veličanju ratnih zločinaca. Preko Drine su spremni strujom spržiti čak i RS. Može je i ugušiti otpadom što već radi kod Višegrada. Zato se daju stipendije za veličanje ratnih zločinaca, da se sakrije zločin Srbije prema braći preko Drine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)