ŠTA NAM SE TO DESILO SINOĆ Superćelijska oluja koja je pogodila Srbiju i Hrvatsku zapanjila i iskusne meteorologe: OGLASIO SE METEOROLOG U PENZIJI I OBJASNIO ŠTA SE DESILO

Poznati klimatolog u penziji Zvonimir Katušin rekao je da nikada nije vidio oluju poput ove koja je prvo poharala Zagreb, a onda i Srbiju.

– Već danima najavljuju veliko nevrijeme, očekivao sam ovako nešto, ali opet je strašno vidjeti. Dugo sam ovo radio i proučavao, ali ovako nešto nisam vidio. Svuda razbacano granje, ogromna šteta, automobili, teški kontejneri svuda… Strašno. Priroda je pokazala svu svoju razornu snagu i moć – rekao je Katušin za 24 sata.

On je istakao da su slične oluje zabiljžene u 19. veku na području Novske, ali on sam nikada tako nešto nije doživio.

– Ova velika nestabilnost stvorila je povoljne uslove za nastanak ovakve situacije. Kada se pokrene, vjerovatno ima snagu atomske bombe. Nije pitanje hoće li ili neće biti jakog udara, već koliko će biti – kazao je Katušin, koji je tokom nevremena boravio u Novom Zagrebu.

– Vidio sam svojim očima kako je vjetar kao od šale bacao te ogromne metalne kontejnere, a jedan se zabio u auto. Htio sam da pomerim taj kontejner sa komšijom, ali nas dvojica nismo uspjeli. Zamislite koliko je jak vjetar. Da je kojim slučajem dijete stajalo na mestu automobila, ne želim ni da znam šta je moglo da se desi – rekao je on i dodao da u budućnosti možemo očekivati još ovakvih nevremena kao posledicu klimatskih promena.

Kako je za „Blic“ objasnio meteorolog Marko Čubrilo superćelijske oluje karakteriše to što su izuzetno snažne i zahtevaju striktne parametre. Nije dovoljna samo toplota ili vlaga u atmosferi, već mora da se poklopi niz faktora.

-Jedan od bitnih faktora je količina energije. Pred veliku oluju u prošli četvrtak išla je na 4.500-5.000 džula po kilogramu, to je mnogo, i čim se energija poveća na te vrijednosti, onda može biti zaista snažno nevrijeme – kaže Čubrilo.

Meteorolog Ivan Ristić ranije je upozorio na opasnost od superćelijskih oluja, koje imaju nevjerovatnu snagu. Stručnjaci ih upoređuju sa jačinom atomske bombe, a loša vest je što se od nje ne možemo nikako zaštiti.

– Globalno ovaj toplotni talas trajaće do 26. jula kada će nam stići oblaci, kiša i osvježenje. Skoro deset dana će biti vrućine. Kada su u pitanju ove superćelijske oluje, čim u panonsku niziju uđe malo svježeg vazduha poslije vrelih dana treba očekivati pojavu tih oluje. Nastaju tako što hladniji vazduh dolazi u prizemlju, a u međuvremenu je tu bilo puno toplog vazduha. On počinje da se uzdiže i što je topliji, veća je šansa da bude jača oluja. I ti vrhovi oblaka koji nastaju od tog toplog vazduha budu i do 15 kilometara. To je ta energija… Mi tu ne možemo ništa da uradimo, ni protivgradna zaštita. Ta snaga atomske bombe, mi tu ništa ne možemo da učinimo – kaže Ristić.

(Blic.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)