Životna priča nane Remze i njenog Sabrije: KĆERKA NAM JE DOKTORICA ALI NISMO IMALI 15.000 MARAKA DA PLATIMO U KAKNJU ZA NJEN POSAO

Alen Avdić je u selu Tušnjići nadomak Visokog, posjetio nanu Remzu i njenog Sabriju, koji su svojoj bašti ispričali veoma zanimljivu životnu priču. Ovaj par je proživio toliko da je njihov životni put idealan sadržaj za film ili knjigu. U mikrofon Alena Avdića su ispričali samo dio onog što su prošli.

Tušnjići su selo koje se nalazi na putu između Visokog i Kiseljka. Za vrijeme ratnih dešavanja u BiH 1993. godine pripadnici HVO-a su ga sravnili sa zemljom, ali nisu ubili ponos, snagu I nafaku ovih ljudi. Oni o tome pričaju kao o epizodi, ne iskazuju ni jednom riječju mržnju prema prvim komšijama, zbog kojih su bježali, našli zgarište na kućnom pragu, a kada su se vratili dočekali su ih mecima….

“Kad nas je rat sa HVO-om zakačio pila sam kahvu sa komšinicama. Odjednom metak pogodi u fildžan. Vidim štala gori, a u štali krava I tele…. Djeca u avliji, Sabrija u bašti, a puca na sve strane. Dok sam bježala iza kuće, drugi metak me je pogodio među noge, a treći mi je prođšišao pored glave. Tri metka, a ni jedan nije bio moj – kazuje nana Remza, a njen životni sapuntik, 90 – godišnji Sabrija šeretski komentariše:

“Sporo kahvenisala, pa je upozorili metkom u fildžan”

Mecima ih komšije katolici ispratili, mecima ih dočekali nakon potpisivanja mira između HVO-a I Armije BiH. Ali, eto su predeverali.

Oni se ne žale, djecu su iškolovali, dočekali unučadi. Rade, koliko im zdravlje dozvoljava I žive od uspomena. Sabrija je, kaže, sav od željeza, jer je naletio na bombu 1945. godine i pravo je čudo da je preživio. Oženio je Remzu sa nepunih 17 godina, koja je čitavog života bila stub kuće. Godinama je prodavala jagode i ostalo povrće iz njihove bašte na sarajevskoj pijaci “Markale”. Imala je i fiću, među prvima u Visokom.

Poslije rata je iškolovala djecu. Kćerka je doktorica, ali ne radi u Bosni. Otišla je u Njemačku.

“U kaknju su mi tražili 15.000 maraka za njen posao, a u Visokom 10.000 maraka. Nisam imala te pare. Otišla je u Njemačku, gore joj nisu tražili pare – kazuje nana Remza.

Izuzetno topla video priča, u kojoj na momente provijava Remzijin humor, a zapravo je priča o ljubavi ovo dvoje ljudi. (Naj portal)

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)