Procurilo: Ovo su zahtjevi Trojke na novom sastanku sa SNSD-om i HDZ-om, na dokumentu je 10 tačaka

Inače, svoje zahtjeve na današnji sastanak donijele su i delegacije SNSD-a i HDZ-a

 

 

 

U zgradi Parlamenta BiH traje sastanak stranaka partnera koje čine vlast.

Kako je Raportu rečeno, sastanak se odvija u korektnoj atmosferi, a prema informacijama ovog portala, stranke Trojke donijele su partnerima spisak zahtjeva.

Na dokumentu je deset tačaka, čije je usvajanje uslov za “deeskalaciju” političke situacije.

Raport saznaje da su SDP, NiP i Naša stranka tako spredložili ove zahtjeve:

Prvo je imenovanje sudija Ustavnog suda iz RS i preuzimanje obaveza za buduća imenovanja u zakonskom roku. Trojka traži da to bude hitno riješeno, bez odlaganja.

Druga tačka je hitno imenovanje sudije Ustavnog suda iz FBiH i preuzimanje obaveza za buduća imenovanja u zakonskom roku.

Trojka dalje traži da se poštuju odluke visokog predstavnika u BiH i provođenje presuda Ustavnog suda BiH na teritoriji cijele države BiH, kao i krivično gonjenje za neprovođenje istih (Prioritet 4. Evropske komisije u oblasti demokratije).

Dalje slijedi ovako:

4. Usvajanje Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine (na prvoj idućoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine) te zajedno sa prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine u Parlamentu Bosne i Hercegovine (Prioritet 1. Evropske komisije u oblasti vladavine prava) Prva iduća sjednica Doma naroda Bosne i Hercegovine, a zatim i na sjednici Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine.

5. Imenovanje ministra finansija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Na sjednici Predstavničkog doma na kojoj će biti realizovana i prethodna tačka.

6. Usvajanje poboljšanog teksta Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine (Prioritet 2. Evropske komisije u oblasti vladavine prava). Do sredine septembra/rujna u Parlamentu BiH.

7. Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Bosne i Hercegovine u cilju provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava (ustavna obaveza), te zaštite integriteta izbornog procesa (Prioriteti 1. i 4. Evropske komisije u oblasti demokratije). Rok decembar.

8. Usvajanje tri sporazuma iz Berlinskog procesa, te usvajanje Plana za usvajanje pravne stečevine Evropske unije (acquis-a) (Prioritet 2. Evropske komisije). Rok – oktobar.

9. Donošenje amandmana na Ustav BiH o uvođenju “Evropske klauzule”, te zakona o primjeni posebnih mjera za usvajanje pravne stečevine EU bez primjene veta u izvršnim i zakonodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini (Prioritet 4. Evropske komisije u oblasti demokratije). Rok: Mart 2024.

10. Osiguranje dodatnih budžetskih sredstava za kadrovsko i materijalno-tehničko kapacitiranje Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u svrhu efikasnijeg upravljanja granicama, te upravljanja migracijama na svim nivoima uz usvajanje izmjena zakona koje će osigurati funkcinisanje sistema azila (Prioritet 3. Evropke komisije u oblasti vladavine prava). Rok: Decembar.

Inače, svoje zahtjeve na današnji sastanak donijele su i delegacije SNSD-a i HDZ-a, prenosi Raport.

(DEPO PORTAL/ad)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)