Apokaliptični prizori iz Slovenije: Evakuirali građane, bujice nose automobile

Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i centralnu Sloveniju

Zbog obilne kiše, koja od četvrtka navečer stvara neugodnosti u nekim dijelovima Slovenije, brojne vatrogasne snage na djelu su cijelu noć. Prema podacima slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje, u posljednjih 12 sati zabilježeno je više od 1000 nesreća, a u pomoć su pristigli vatrogasci iz 168 vatrogasnih jedinica. Ljudi su morali biti evakuirani iz tri kampa. Ponegdje u Štajerskoj oglasile su se sirene upozorenja zbog opasnosti od poplava, prenosi Delo.

Narandžasto upozorenje danas od 14 sati zbog pljuskova, grmljavine i jakih udara vjetra

FHMZBIH


Narandžasto upozorenje danas od 14 sati zbog pljuskova, grmljavine i jakih udara vjetra

Bujice u Sloveniji nose automobile.

Zbog dugotrajnih pljuskova, koji će uzrokovati daljnji porast i izlijevanje vodotoka, Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i centralnu Sloveniju, koje vrijedi danas do ponoći.

Vatrogasci su noću uglavnom ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklanjali krhotine ispod mostova i spašavali potopljena vozila s poplavljenih kolnika, navodi se u izvještaju Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje. Kako su napisali, zabilježili su 1.039 događaja i to u regionalnim središtima Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj i Slovenj Gradec.

U Sjevernom primorju najviše problema bilo je u Tolminu i Idrijsko-Cerkljanu, a kako je za Radio Slovenija rekao regionalni komandant civilne zaštite Samo Kosmač, kuće su poplavljene oborinskim vodama, aktiviralo se nekoliko klizišta koja su zatrpala prometnice, u Baškoj grapi morali su evakuirati stanovnike dviju kuća.

Žiri su odsječeni od svijeta zbog pokrenutih lavina, rekao je za radio voditelj intervencije Janez Tratnik. Tokom dana očekuje se veće izlijevanje rijeka.

Neurje.si objavilo je fotografije poplavljenih područja koje možete vidjeti u nastavku:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)