NEOČEKIVANI GOST NA JADRANU! Šok u komšiluku – ova životinja se smatrala izumrlom vrstom, a sada… (VIDEO)

Iz parka prirode Lastovska ostrva (Lastovsko otočje) javljaju da je u blizini Lastova viđena sredozemna medvedica. Njihova brodska kamera je u vodi zabeležila nešto za šta su pretpostavili da je spomenuta životinja, da bi kasnije dodali kako su je videli i uživo.

– Juče u PP Lastovsko otočje brodska kamera M/B Nocturno je zabeležila nešto za šta oni pretpostavljaju da je bila sredozemna medvedica. Je li tako, procenite sami. Ovo nije prva dojava, zaprimili smo ih više poslednje dve godine. Svakako budi nadu da se nekada stalni stanovnik ovog područja vratio – napisali su iz PP Lastovo.

– Sredozemnu medvedicu su videli uživo, a onda su gledali na brodskoj kameri da li je zabeleženo i tamo – dodali su.

Sredozemna medvedica je inače jedna od najugroženijih vrsta sisavaca na svetu. U istoriji je živela duž cele istočne obale Jadrana, a zapisi iz 17. i 18. veka potvrđuju njenu prisutnost. U 20. veku populacija u Jadranu počinje naglo da opada. Istrebljena je uglavnom zato što su je ribari smatrali štetočinom, a lovila se i zbog hrane, krzna ili kao trofej.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) i Crvena knjiga sisavaca Hrvatske označile su je kao regionalno izumrlu u Jadranskom moru. Poslednjih je godina ipak viđena nekoliko puta, zadnji put u novembru prošle godine kada se ukazala kod Dubrovnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)