Vijugava cesta koja izgleda poput zmaja duga je 75 kilometara, a na njoj je više od 600 oštrih zavoja

PIŠE PUTNI KOFER.HR

Kroz povijest čovjek je svladavao prirodu na različite načine, gradio prometnice na naizgled potpuno nedostupnim dijelovima planina, probijao tunele, premošćivao rijeke, jezera i mora… I koliko god smo danas navikli na moderne prometnice koje svladavaju čudesne udaljenosti i prepreke, još postoje one koje nas mogu iznenaditi. Jedna od njih je Drevna cesta Panlong u Kini. Zbog brojnih oštrih zavoja iz zraka izgleda poput zmaja, a upravo je tako i dobila ime. Panlong je, naime, vodeni zmaj u kineskoj mitologiji.

Stoljetni drvored čije visoke krošnje zatvaraju prekrasan prirodni tunel jedno je od najromantičnijih mjesta na Jadranu

VEĆINA JE ZAVOJA POD 180 STUPNJEVA, A NEKI ČAK I OD 270

Iako u imenu ima riječ “drevna”, cesta je otvorena nedavno, 2019. godine. Njezina je izvorna svrha bila osigurati prolaz kroz planinu za lokalne farmere i stočare. Prizor vijugave ceste stopljene s planinom postao je hit među turistima koji ne propuštaju provozati se njome i napraviti pokoju fotografiju njezina zanimljiva izgleda. Cesta je ukupno duga 75 kilometara, a ima više od 600 oštrih zavoja, odnosno polukružnih okretanja. Većina je zavoja pod 180 stupnjeva, a neki čak i 270! Najatraktivniji i najfotografiraniji je dio ceste koji ima 200 oštrih zavoja, upravo onih koji tvore poznatog “zmaja”.

CESTA SE USPINJE 1000 METARA I ZAVRŠAVA NA 4200 METARA NADMORSKE VISINE

Cesta Panlong, koju su mještani nazvali Plateau Sky Road, u prijevodu nebeska cesta kroz visoravan, nalazi se u autonomnoj kineskoj regiji Taxkorgan u pokrajini  Xinjiang. Cesta svladava 1000 metara nadmorske visine i njezina je najviša točka na 4200 metara visine. Cesta povezuje grad Habu sikalai u Waqiji, koji leži na rijeci Bandi Dailiya, na istoku s općinom Taxkorghan na zapadu, pored rijeke Tashiku’er. Istočna strana vrha uglavnom je popločana, a na zapadnoj ima i makadamskih dijelova. Pruža prekrasne poglede na planinu i visoravan, zbog čega je san svakog ljubitelja vožnje, ali i noćna mora onih koji pate od mučnina.

Najstarija i najšarmantnija pariška četvrt osvaja uskim kamenim ulicama, žamorom mladih i francuskim bistroima s pristojnim cijenama

SAVJETI ZA ONE KOJI ŽELE I SAMI PROĆI OVU VIJUGAVU CESTU

Za one koji žele i sami posjetiti cestu i okušati se u vožnji njome, stranica Silk Road Travel ima nekoliko savjeta. Jedan je da svakako ne kreću na izlet bez da su provjerili kočnice i općenitu ispravnost automobila. Osim toga, treba paziti na vremenske uvjete, izbjegavati cestu kad padaju kiša i snijeg i biti svjestan mogućih odrona zemlje. Voziti bi trebali samo iskusni vozači. Za savršene fotografije iz zraka dobro je imati dron, ali prekrasan pogled pruža se i sa samog vrha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)