Novo pravilo i na aerodromu u Beogradu: Uvodi se posebna provjera za MUSLIMANKE

Vi nastavite da nas “specijalno tretirate i pretresate”, a mi ćemo još ponosnije da nosimo ovaj komad svilenog platna i letimo našim zajedničkim avionima iz države u kojoj smo rođene, plaćamo porez, imamo dokumenta kao i svi ostali jer smo njeni državljani isto kao i vi – napisala je Selma Mekić

 

 

Nakon diskriminacije žena sa hidžabom na aerodromima Nišu i Kraljevu, na što je u februaru ove godine upozorio i Mešihat Islamske zajednice (IZ), koji je pozvao je vjernike da ne koriste usluge zračnog prometa u navedenim gradovima, za sličnom praksom je, po svemu sudeći, posegnuo i aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu.

Na ovo je upozorila umjetnica i modna dizajnerka Selma Mekić iz Novog Pazara, koja hidžab nosi od svoje 15. godine. Ona je na Facebooku napisala:

– Upravo sam pročitala da je i na beogradskom aerodromu uvedeno NOVO pravilo da žene sa hidžabom idu u posebnu kabinu na pretres jer je marama na glavi vjersko obeležje. Pa jedva čekam da se vidimo opet na sljedećem letu.

Izvinite ako budem malo sporija pred ženskim obezbjeđenjem koje bude čekalo da u specijalnoj kabini skinem hidžab da provjeri da nemam dinamit na glavi umjesto kose. Džaba, takva je procedura, imajte strpljenja za nas “umotane, zamotane, zavijene”, nije to lako i brzo odmotat.

Vi nastavite da nas “specijalno tretirate i pretresate”, a mi ćemo još ponosnije da nosimo ovaj komad svilenog platna i letimo našim zajedničkim avionima iz države u kojoj smo rođene, plaćamo porez, imamo dokumenta kao i svi ostali jer smo njeni državljani isto kao i vi.

Ako i časne sestre imaju isti tretman kao i mi zato što su “obilježene”, držim im fige. Svaka nam čast što imamo specijalan tretman. Vazda ćemo biti unikatne i prepoznatljive.

 

Žao mi je što neki u tome vide tragediju i misle da će nas time uplašiti ili poljuljati naše samopouzdanje. “Nemoj gasiti svoje svjetlo samo zato što drugima upada u oči”, poručila je Selma Mekić.

 

 

 

Depo.ba 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)