DRAMATIČNO OBRAĆANJE ALEKSANDRA VUČIĆA: “Kurti je večeras poslao svu policiju na sjever Kosova, molim međunarodnu zajednicu da nam pomogne da sačuvamo mir!” (VIDEO)

“Šta je danas bilo problematično? Za nas ništa. Očigledno je neko drugo želeo su*ob i planira ga. Nije slučajno da je baš večeras sve što postoji policije u Prištini poslato u četiri mesta”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti po povratku iz Brisela, gdje je danas imao duge, iscrpljujuće pregovore sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, uz posredstvo predstavnika EU, Josepa Borrela i Miroslava Lajčaka.

Kako je predsjednik Srbije rekao, nikakav dogovor nije postignut, jer je “Kurti bio protiv svega”, dok je on, kako tvrdi, prihvatio sve prijedloge.

Zamoljen za komentar da je Borrelove izjave da je Kurti odgovoran za neprihvatanje sporazuma, Vučić je rekao:

“Da pitate moje prijatelje Dačića i Vučevića rekli bi da je to velika pobjeda Srbije, jer se to nije dogodilo 23 godine. Ja to ne osjećam kao pobjedu, zato što je pobjeda za mene nešto drugo. Pobjeda je ako znam da će svaka majka i svako dijete mirno da zaspi. I srpska i albanska. Za mene je pobjeda kompromis, za mene je pobjeda trajni mir.”

“O kakvoj pobjedi pričamo? Kad znam da niko na sjeveru Kosmeta večeras neće mirno da spava”.

Vučić je rekao da želi da pruži više informacija, ne samo o onome što se događalo u Briselu, jer to je već prošlost, već i onome šta će da se događa.

“Ponosan sam što je srpska delegacija došla u Brisel sa jasnom namjerom da se dogovara, pristaje na kompromise i da po svaku cijenu pokušamo da sačuvamo mir i živote ljudi”.

“Ponašali smo se odgovorno, jer nema te majke, sestre, supruge ni dj*teta koji bi voljeli da mu se neko vrati u ko*čegu”.

“Dali smo sve od sebe, više puta prihvatali nove i nove prijedloge. U nekom trenutku, posle sat pregovora, rekao sam gospodi Borelju i Lajčaku: ‘Nema ništa od ovoga”.

“Srbija nema problem sa KS tablicama, u više navrata sam ponovio. Dovoljno je da imamo statusno neutralne KS. Međutim, druga strana je reagovala negativno”.

“Važno je bilo to što sam molio za nekakav papir. Rekao sam da možemo da otvorimo sve teme, ali ono što moramo je da implementiramo ono što je već potpisano. Kada to kažete, vidite svu suštinu problema, oni pokušavaju da nam kažu da ćemo možda jednog dana dobiti ZSO, ali tek kada na jedan ili drugi način priznamo Kosovo”.

“Negdje oko tri popodne smo pomislili da smo blizu”.

“Kosovo bi trebalo da suspenduje sve akcije oko preregistracije, a Srbija da ne izdaje ni ne obnavlja tablice sa mjestima na KiM. Mi smo pristali. Kako da im vjerujemo za bilo šta u budućnosti, ako nisu u stanju da poštuju ono što je potpisano u prošlosti?”.

“Rekao sam više puta, bolje da razgovaramo 100 godina nego jedan dan da se suk*bljavamo”.

“Šta je danas bilo problematično? Za nas ništa. Očigledno je neko drugo želio s*kob i planira ga. Nije slučajno da je baš večeras sve što postoji policije u Prištini poslato u četiri mjesta”.

“Srbi dobro znaju da im nije obaveza da plaćaju harač koji nije potpisan. Postoji bijes stanovništva na sjeveru KiM”.

“Nama od sutra predstoji težak period, mnogo besanih noći. Moramo da budemo zabrinuti, ali nema mjesta panici”.

“Borrell je više puta rekao Kurtiju da ima obavještajne podatke da će biti problema”.

“Znam da će mi predstavnici Srba reći da im je svega dosta. Ali moraju da znaju da nam je život svakog njih važniji od svega”.

“Još jednom molim međunarodnu zajednicu koja ima uticaj na Prištinu da ga iskoriste na gospodina Kurtija i ostale i pomognu da nam da svi zajedno sačuvamo mir”.

“Zahvalan sam predstavnicima EU što su imali strpljenja da 7,8 sati razgovaraju sa nama”.

“Čak i kada su Albanci imali želje, rekli smo da nema problema samo da se implementira ono što je ranije potpisano. Oni kažu: ‘Pa to je potpisala bivša vlast’. Dođe mi da čupam kosu. Zamislite da ja kažem: ‘Pa to je potpisao Borko Stefanović”.

“Uz svu moju zabrinutost, uradićemo sve što možemo”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)