Građani BiH sa državljanstvom Republike Hrvatske neće trebati potvrdu za prelazak granice

Informacija prema kojoj će Europska unija iduće godine pustiti u funkciju novi sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja – ETIAS, a koji će donijeti promjenu kada govorimo o prelasku granice za sve državljane zemalja koje nisu članice EU-a povukla je za sobom nekoliko pitanja, a ključno se odnosi na status onih žitelja BiH koji, uz bosanskohercegovačko imaju i državljanstvo Republike Hrvatske.

Prema informacijama kojima raspolažu bh. institucije, u tom smislu ne bi trebalo biti nikakvih promjena, odnosno hrvatski državljani iz BiH neće morati prolaziti novu proceduru koja će biti obvezna za sve žitelje zemalja koje nisu članice EU-a.

Naime, novi sistem ETIAS sa sobom nosi obvezu prema kojoj će državljani BiH morati podnijeti zahtjev za izdavanje potvrde, čija će cijena biti sedam eura i koja će imati rok trajanja od tri godine, a kojom će onda moći ulaziti u Europsku uniju, odnosno u schengensku zonu.

Inače, Europski sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) bit će automatizirani elektronički sistem koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u schengensku zonu. Očekuje se kako će sistem postati operativan u 2024. godini.

ETIAS ne uvodi obveze poput one o posjedovanju vize te će putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, i dalje moći putovati bez vize.

Državljani trećih zemalja kojima nije nužna viza za putovanje u schengensku zonu trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja ETIAS web-stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura, a dobiveno ETIAS odobrenje vrijedit će tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta.

Podnositelji zahtjeva mlađi od 18 i stariji od 70 godina bit će izuzeti od plaćanja naknade. Prilikom popunjavanja prijave potrebno je pri ruci imati putnu ispravu i platnu karticu. Od korisnika će se također tražiti da unesu svoje osobne podatke.

Proces se obrađuje u nekoliko minuta, a nakon toga dobivate e-poruku koja potvrđuje podnošenje prijave koja će uključivati jedinstveni ETIAS broj prijave. Pritom je iznimno važno zadržati ovaj broj za buduću upotrebu. Nakon što prijava bude obrađena, korisnik će dobiti još jednu poruku na e-poštu koja obavještava o njezinu ishodu. ETIAS sistem je, dakle, povezan s putovnicom, vrijedi do tri godine ili do isteka putovnice ako u međuvremenu dođe do toga. U tom slučaju, uz novu putovnicu morat će se dobiti i nova ETIAS putna dozvola. Uz važeću ETIAS dozvolu za putovanje, državljani BiH moći će ulaziti na teritorij europskih zemalja koliko god često žele za kratkoročne boravke – obično do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

Iz Europske unije također su obrazložili i kako neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju učinkovitije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, kao i učinkovitije procedure upravljanja granicama općenito.

S druge strane, kada govorimo o novom europskom sistemu, iznimno će važno biti navrijeme educirati poslovnu zajednicu i izvozno orijentirane kompanije iz Bosne i Hercegovine, a koje bi u sklopu priprema trebale navrijeme osigurati potrebne dozvole svojim vozačima kako bi se izbjegli potencijalni neželjeni scenariji zastoja na graničnim prijelazima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)