UŽAS U SRBIJI! Popularnu srpsku pevačicu, KOMŠIJE NAŠLE MRTVU U FOTELJI! Estrada u neverici…

Zorana Lola Novaković ostavila je snažan trag na muzičkoj sceni tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka u regionu. Rođena 25. aprila 1935. godine u Beogradu, Lola je započela svoju karijeru sa 22 godine, postajući stalna vokalna solistkinja Radio Beograda. Bila je prepoznatljiva i šarmantna. Godine 1962., njena muzička nadarenost dobila je širu afirmaciju kad je izabrana da predstavlja Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije. Njena pjesma “Ne pali svetla u sumrak” donijela joj je 4. mjesto na tom takmičenju.

Iako su njena profesionalna postignuća bila impresivna, njen osobni život obilježila je nestabilnost, posebno u domenu ljubavnih veza. Udala se za instruktora fizičkog vaspitanja Boru Kragujevića u ranoj fazi njihove veze, ali brak je brzo okončan, trajao je manje od dvije godine. Godine 1966. stupila je u brak s Milom Jovanovićem, zaposlenim u aviokompaniji Panamerican, no njihova zajednica je bila kratkog vijeka, okončana razvodom nakon četiri godine. Njeno venčanje sa estradnim umetnikom Draganom Antićem izazvalo je žestoku medijsku pažnju. Njihova veza bila je okružena spekulacijama, a glasine o romansi dominirale su naslovima tabloida nakon njihovog zajedničkog nastupa na festivalu Beogradsko proleće 1971. S obzirom na razliku u godinama između nje i Dragana, koji je bio više od deceniju mlađi, njihova veza je prvobitno bila tajna.

Kako su izvještavali tadašnji štampani mediji, Lola je bila navodno povezana s Rusijom i čak optuživana da je suradnik CIA-e. Nakon što je 2000. godine prekinula vezu s Draganom, povukla se iz javnog života i scene, iako je povremeno nastupala na solo koncertima i ostala članica Pozorišta na Terazijama. Unatoč njenom statusu, oni koji su je poznavali opisali su je kao skromnu osobu. Njen izvanredan talenat bio je duboko cijenjen i cenjen širom Jugoslavije. Minja Subota ju je, prema lokalnim medijima, smatrao bez premca genijalkom. Živo se sjećao trenutaka kada je zagrebačka publika plakala dok je pjevala, i kako je nakon njenog odlaska vjerovao da “ništa više neće biti isto”. Maja Odžaklijevska je istakla da je Lola bila pevačica koja nikada nije žudila za slavom, čak ni nakon svoje smrti.

U posljednjim godinama svog života, Lola Novaković je birala živjeti usamljeno. Preminula je 3. aprila 2016. u svom domu na Ceraku, sjedeći u fotelji. Prema njenim željama, njen pogreb nije bio otvoren za javnost i nije željela biti sahranjena u Aleji velikana. Nažalost, na dan njene sahrane, njen dom je opljačkan, nekoliko dragocjenih predmeta je nestalo. Ova informacija je objavljena tek tri mjeseca kasnije kada ju je njena bliska prijateljica podijelila s javnošću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)