Plate u Hrvatskoj za 600 eura više nego u Srbiji, Slovenija je ipak svijet za sebe, evo kolike su plate u Bosni i Njemačkoj

Za Hrvatsku su posljednji službeni podaci DZS-a o kretanju prosječnih plata dostupni za juni 2023., kada je, na godišnjoj razini, nastavljen realni rast prosječnih mjesečnih isplaćenih neto plata po zaposlenome u pravnim osobama četvrti mjesec zaredom.

Istovremeno je od početka godine zabilježen realni rast prosječne mjesečne bruto plate na godišnjoj razini. Prosječna bruto plata bila je na godišnjoj razini viša za 197 eura ili 14,1 posto (u odnosu na 12,7 posto prethodnog mjeseca), a iznosila je 1590 eura.

Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) za prvo tromjesečje 2023., prosječna bruto plata u Hrvatskoj u razdoblju od januara do marta 2023. iznosila je 1526 eura, pišu analitičari Raiffeisen banke.

Pročitajte još:

Evo kolika je prosječna plata Njemačkoj

Hrvatska se tako, u usporedbi sa zemljama u okruženju, i dalje nalazi u gornjem dijelu tabele prema visini prosječne bruto plate. Najvišu prosječnu bruto platu u prvom tromjesečju 2023. i dalje bilježi Slovenija te je ona iznosila 2156 eura. Slijede Češka (1735 eura) te Hrvatska, koja je preskočila Poljsku, a u kojoj je u promatranom razdoblju prosječna bruto plata iznosila 1519 eura.

Niže prosječne bruto plate zabilježile su Rumunija, Mađarska i Slovačka s iznosima od 1421 eura, odnosno 1405 eura i 1327 eura.

U usporedbi s ostalim zemljama u okruženju, na samom začelju su Srbija (978 eura) te Bugarska (962 eura). Ovdje je važno napomenuti da dinamički prikaz u razdoblju od početka 2009. godine ukazuje na razmjerno snažniji trend rasta prosječnih bruto plata kod usporedivih zemalja, a istovremeno je dinamika godišnjeg rasta prosječne bruto plate u Hrvatskoj blago ubrzala tek unazad nekoliko godina, pojašnjavaju analitičari RBA-e.

Snažni inflatorni pritisci, koji su prisutni od posljednjeg tromjesečja 2021., uvjetuju i dinamiku kretanja prosječnih plata u realnom izrazu, utječući tako i na realni raspoloživi dohodak. U većini promatranih zemalja iz okruženja i dalje su prisutne uglavnom dvoznamenkaste stope rasta potrošačkih cijena (izuzev Slovenije, u kojoj je prosječna inflacija u prvom tromjesečju 2023. iznosila 9,9 posto), pa su nadmašile rast prosječnih bruto plata, što posljedično donosi pad u realnom izrazu. Najsnažniji realni pad prosječne bruto plate u razdoblju od januara do marta 2023. zabilježen je u Mađarskoj (-11,8 posto godišnje) te Slovačkoj, u kojoj je realni pad iznosio 5,6 posto.

Pozitivna realna stopa zabilježena je u Hrvatskoj (+2,5 posto godišnje) te Rumuniji i Bugarskoj (+1,4 posto, odnosno +2,9 posto godišnje).

Pročitajte još:

Evo kolika je prosječna plata u Bosni i Hercegovini

‘Nastavak usporavanja inflatornih pritisaka u Hrvatskoj, ali i u zemljama u okruženju, trebao bi se u narednim mjesecima povoljno odražavati na kretanja plata u realnom izrazu. Nadalje, i manjak radne snage, koji je, kao i u Hrvatskoj, prisutan na području zemalja EU-a, također će nastaviti vršiti pritisak na rast plata. Posljednji podaci Eurostata (koji se periodično objavljuju dva puta godišnje) pokazuju da je minimalna bruto plata obračunata za drugi dio 2023. u Hrvatskoj iznosila 700 eura.

Očekivano, značajno viša minimalna bruto plata zabilježena je u Sloveniji (1203 eura) i Poljskoj (811 eura). Usporedive zemlje u okruženju koje su imale nižu minimalnu bruto platu jesu Bugarska (399 eura), Rumunija (604 eura) i Mađarska (624 eura). Pritom vrijedi istaknuti, prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata za 2022. godinu, da minimalna bruto plata u Hrvatskoj čini svega 47 posto udjela u prosječnoj bruto plati. Isti udio kao Hrvatska ima i Poljska, a prednjači Slovenija sa 61,1 posto. Ostale zemlje u okruženju imaju niži udio minimalne bruto plate u ukupnoj prosječnoj bruto plati’, zaključuje se u analizi RBA-e.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)