BIH TESTIRA SRBIJU: Karte na sto, ovo se mora rješiti

Vijeće ministara BiH je zadužilo Državno povjerenstvo za granicu Bosne i Hercegovine da u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH obnovi kontakt s partnerima iz Republike Srbije i nastavi saradnju na izradi upotpunjenog prijedloga ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Ministarstvo civilnih poslova u tom pravcu stvorit će tehničke preduvjete za rad Državnog povjerenstva za granicu BiH.

Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o dosadašnjim aktivnostima u vezi s razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koje će biti dostavljeno Predsjedništvu BiH.

Najveći dio granice BiH i Srbija su davno usaglasile, ali za Srbiju su problem hidroelektrane na Drini iz kojih nikada Bosni i Hercegovini nije data struja koja joj pripada. Osim toga predsjednik nSrbije zagovarao je razmjenu teritorija kod Rudog i Janje.

Posljednja sjednica Međudržavnog diplomatskog povjerenstva za državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije održana je 10. 5. 2010. godine.

Podsjećamo da je polovicom maja 2019. godine potpisan Protokol o utvrđivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, koji je stupio na snagu 2020. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)