“ULAZIM U MRTVI RAZRED” Prvi lekar na mestu školskog masakra opisuje šta je proživeo: “Zove me drugarica i pita za ćerku… Nisam smeo da joj kažem, slagao sam je!”

Aleksandar Stijačić, doktor Hitne pomoći koji je među prvima stigao na mesto masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar”, u potresnoj ispovesti za Blic televiziju opisao je šta je proživeo tog užasnog jutra.

Intervju sa dr Stijačićem emitovan je večeras u specijalnoj emisiji dr Slavice Đukić Dejanović na Blic televiziji o dva stravična masovna ubistva koja su potresla Srbiju u samo 48 sati.

– U školi prvo leži muškarac, stariji, to je bio čuvar koji je poginuo. S desne strane je onaj sto gde su dve dežurne učenice. Jedna je na stolu, druga je dole na podu, i levo, pored klavira, još jedna devojčica. Znači, mrtvi, sigurno, jer vidite i znate, i imate iskustva i jasno vam je da su oni mrtvi – ispričao je u na Blic TV doktor Stijačić.

Definisati ko je živ, a ko nije

Dr Stijačić je rekao da je sledeći užas “koji ne može da izrežira, ni da napravi neki najbolji scenograf nekih američkih filmova, da napravi horor”, bio ulazak u, kako je rekao, “mrtvi razred”.

.
Užas jedan koji ne možete da zamislite. Ne znate ko je to uradio, ni šta se dešava uopšte, ne znate koliko ste bezbedni, možda će vas neko da ubije, jer smo mi tu došli maltene tog trenutka kad je patrola milicije došla. Sve je i dalje bilo otvoreno, to nije zagrađeno. I sad, ono što je strašno teško: definisati ko je živ, a ko nije – rekao je dr Stijačić.

Koliko je prizor u razredu bio potresan svedoče doktorove reči da se nada da to niko nije snimio i da to nikad niko neće da vidi.

– To što sam ja video i moje kolege… Neki su prebledeli, uradili su posao i posle toga su sedeli i gledali belo negde. Posle 30 godina rada to da vidite, to nije normalno – rekao je doktor Stijačić.

Objasnio je da je jako teško prihvatiti da dete može tako nešto da uradi.

.
Džabe to što smo mi pohvaljeni, i Ministarstvo zdravlja, i ministarka nas pohvalila. Jesmo, uradili smo, ali devet ljudi je mrtvo. I uopšte, kako će ti đaci, sad ih nema 7-8 u odeljenju, kako će da odeljenje postoji, kako će da živi to odeljenje?! Mnogo pitanja koja nemaju odgovora – rekao je Stijačić.

A onda je usledio telefonski poziv doktoru Stijačiću i još jedna drama na ličnom nivou.

– I onda najveća tragedija koju sam doživeo… Jedna moja drugarica koju znam odlično, ona me zove i kaže daj molim te pomozi mi, ne mogu da nađem ćerku, ona je bila dežurni učenik. Ja shvatam da je to dete mrtvo, da leži ubijeno…

Kad je dr Stijačić završio posao prvo što je uradio jeste da uzme mobilni.

– Da zovem moju decu koja su starija, koja nisu više u osmogodišnjoj školi, pa na fakultetu. Da ih pozovem, da im čujem glas, da vidim da li su živi, to je neverovatno nešto, neki poriv – kazao je dr Stijačić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)