DOKTOR UPOZORIO! Ovo jedemo SVAKI DAN, a izaziva OŠTEĆENJA NA MOZGU: “Obično OVA hrana stoji na polici”

Hrana koju konzumiramo može doprineti oštećenju mozga kako budemo starili

Nakon predstavljanja najnovije studije na Međunarodnoj konferenciji Alchajmerove asocijacije. u San Dijegu koja je pokazala da ako više od 20% vaših dnevnih kalorija dolazi iz ultra-obrađene hrane, postoji veća verovatnoća da ćete doživeti pad kognitivnih sposobnosti, doktori upozoravaju na dodatne moguće opasnosti.

Šta je „ultra-prerađena hrana”?

Ali ono što razlikuje „ultra-prerađenu hranu” (UPF) jeste da je ona promenjena do neprepoznatljivosti, hemijski je transformisana, uz pomoć metoda i sastojaka koji se obično ne koriste kad sami kuvamo kod kuće.

Prema CNN– u, dr Klaudija Suemoto, jedan od autora studije, primetila je da u Brazilu ultra-obrađena hrana čini 25% do 30% kalorija u prosečnoj ishrani.

“Imamo McDonald’s, Burger King i jedemo puno čokolade i belog hleba”, rekala je dr Suemoto.

– Advertisement –

brza hrana

Foto: Shutterstock

Kako ultra-prerađena hrana utiče na zdravlje mozga?
Ova nedavna studija nije prva koja uspostavlja vezu između ultra-prerađene hrane i kognitivnog pada. Jedna studija objavljena u “The Journals of Gerontologi” ranije ove godine, zaključuje, da je konzumacija ultra-prerađenog mesa i ulja/namaza, povezana sa kognitivnim padom kod starijih osoba sa dijabetesom tipa 2.

Druga studija objavljena u “Nutrition” otkrila je da ultra-obrađena hrana može negativno uticati na mikrobiotu creva, što može podstaći razvoj neurodegenerativnih bolesti.

Osim toga, studija takođe napominje da su dijete koje sadrže više masti i jednostavnih ugljenih hidrata povezane sa neuroinflamacijom i smanjenom kognitivnom funkcijom. Nažalost, mozak nije jedini deo tela na koji utiče ultra-prerađena hrana.

Studije pokazuju kako visok kalorijski unos ultra-prerađene hrane dovodi do oslabljenog prianjanja/snage mišića i povećanog rizika od kardiovaskularnih i koronarnih bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti, dijabetesa tipa 2, što povećava rizik od smrtnosti.

SD.RS

– Advertisement –

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)