DA LI ĆE NIKŠIĆ SPAŠAVATI DODIKA: RS TREBA KREDIT OD MMF-A, NE FBIH

 

 

Bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (Stranka demokratske akcije) u više navrata ove godine kazao je kako ovom entitetu nije potreban novi kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

– Imamo apsolutno povoljne ekonomske parametre, apsolutnu likvidnost. Godina je završena sa suficitom i u takvim godinama ne treba aranžman MMF-a. Prepostavljam da svi znaju kome treba.

Vjerovatno Republici Srpskoj, možda i državnom nivou ili nekoj novoj strukturi koja bi to upotrijebila za neke nove potrošnje, ali nama ne treba. Nemamo nikakvu potrebu da koristimo sredstva na tu likvidnost i suficit. Taj kredit se ne može dobiti bez odobrenja FBiH, samo je pitanje ko će u ime FBiH odlučivati – kazao je prije mjesec Novalić.

U međuvremenu je FBiH dobila novu Vladu na čelu Nerminom Nikšićem (Socijaldemokratska partija) koji je jučer imao sastanak s predstavnicima MMF-a na kojem, za razliku od Novalića, nije decidno odbio mogućnost novog kreditnog aranžmana.

Istina, Nikšić se nije složio sa određenim preporukama poručivši da reforme na kojima bi insistirao MMF, a koje bi išle u smjeru povećanja kamata banaka i umanjenja plaća.

Međutim, Nikšić je nakon sastanka dao indikativnu izjavu.

– Kad je u pitanju novi aranžman s MMF-om, mi znamo da ga MMF sklapa s jednom adresom, državom BiH. Mi smo dio BiH i ne ponašamo se tako da nekom u našoj državi bude gore, a nekom bolje. Razmotrit ćemo sve opcije i raditi u smjeru onog što je najbolji interes za našu državu – kazao je Nikšić.

Ovo “nekom u našoj državi…” logično se nameće da je u pitanju RS, što je mišljenje i naših sagovornika.

– Interesantno je da je po nametanju novog premijera i ministara u Vladi FBiH, predstavnik MMF-a odmah stigao kod premijera. Naravno, njihov interes je jasan, plasirati kreditni novac.

Ako bi pozajmljivanje imalo za cilj ubrizgavanje novca u budžet, za nivo FBiH mi se čini da nije potrebno jer je budžet FBiH likvidan. S druge strane, ako bi se novac pozajamljivao za realizaciju ciljanih ekonomskih reformi, to bi trebalo značiti da nametnuta Vlada FBiH ima pripremljen ekonomski program, a što je očigledno da ga nema!

Entitetu RS treba novac, te imajući u vidu da su Milorad Dodik i Dragan Čović mentori aktuelne vlasti, moguće je da “Trojka” okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice i krene u novi aranžman s MMF-om – izjavio je za Faktor Dženan Đonlagić (Demokratska fronta), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Istakao je još jednu važnu dimenziju ove priče.

– Kada vas stranci dovedu na vlast, to se onda obično plaća i novim zaduživanjem kod međunarodnih finansijskih institucija. To je, ilustracije radi, na sceni u Kantonu Sarajevo od 2018. godine, a moguće da se prenese i na više nivoe vlasti – smatra Đonlagić.

Federalni zastupnik i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić (Stranka za BiH) također je stava da je novac neophodan RS-u.

– Kredit je prije svega potreban RS-u, sada im na mjesečnom nivou dolazi na naplatu dug na ime obveznica i tu se radi o ogromnom novcu. U RS-u nemaju prostora za manevar, njima taj novac baš treba. S druge strane, FBiH nije potreban kredit MMF-a – kazao je Čavalić za Faktor.

Nezir Pivić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, naglašava kako ništa ne može iznenaditi kada je u pitanju “Trojka”.

– Čelnici “Trojke” su pijuni Dodika i Čovića, koji su uz pomoć visokog predstavnika Christina Schmidta uspostavili nametnutu vladu. Evo, prepustili su HDZ-u i Javno preduzeće Autoceste FBiH.

Podsjećam javnost da je Nikšić prilikom susreta sastanka sa britanskim diplomatama kazao “kako nas u FBiH čekaju teške odluke i napadi”. Ništa to nije čudno, svjesni su šta su sve obećali svojim partnerima, bolje rečeno šefovima, Dodiku i Čoviću. Ne treba se Nikšić bojati da će biti napada ako bude radio u interesu građana, a ne partnerskih šefova.

Bivši premijer Novalić finansijski je stabilizovao FBiH. Imajući u vidu kako je Nikšić ranije vodio Vladu, njemu će itekako trebati novac. Iako je Vlada FBiH na čelu s Novalićem radila u teškim, izazovnim vremenima, prvo pandemija koronavirusa pa zatim globalna ekonomska kriza, rezultati su odlični i nesporni. Ova nametnuta vlada teško da će zadržati taj trend – naglasio je Pivić za Faktor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)